Të vërtetat e marrëdhënies tënde me Perëndinë...

Unë jam një besimtar i ri: Po tani?

Kur e pranuam Jezusin si Zotin dhe shpëtimtarin tonë, në të vërtetë, gjithcka ka ndryshuar !

Nga Barbara Francis

Cfare ndodh kur hedhim hapin per te besuar dhe pranuar Jezusin si Zotin dhe shpetimtarin tone? A eshte nje bote krejt e re , sic e ben te qarte teksi i filmit Disney, Aladdin?

Disa prej nesh perjetojne paqe te brendshme ne zemrat tona. Te tjeret flasin per perparim dhe rivendosje te jetes se thyer.

Megjithate per shume prej nesh mund te duket sikur asgje nuk ka ndryshuar . Por, ne realitet gjithcka ka ndryshuar.

Ne Bibel, Veprat 26:18 na tregon se , kur behemi te krishtere , ka ndodhur nje transaksion shpirteror dhe ne levizim nga erresira ne drite, nga pushteti  i  Satanit tek Zoti.

Vdekja e Jezus Krishtit ne kryq na cliron nga mekatet tona (Kolosianeve 2:13-15) dhe ringjallja e Tij na siguron nje jete te re (Romakeve 6:4).

Si femije te Perendise, ne na eshte dhuruar jeta e Perjetshme, fati dhe qellimi yne ne jete ripercaktohet (Mateu 6:33) dhe ne jemi te fuqizuar nga Fryma e Shenjte qe banon ne zemrat tona (Efesianeve 1:11-14).

Sidoqofte, mund te kete pyetje qe kalojne ne mendjen tuaj:

  • A jam me te vertete i Krishtere?
  • A u pergjigjet Zoti lutjeve te mia?
  • Si mund t’i zgjidh ceshtjet e mia?
  • A do te me fale me te  vertet Zoti?
  • Cfare deshiron Ai te bej?
  • Mund te sigurohemi se jemi te shpetuar nepermjet besimit, se Zoti u pergjigjet lutjeve tona, na jep fitore mbi rrethanat tona, na fal dhe na udhezon ne te gjitha ceshtjet e jetes tone. 

Si mund te orientohemi ne kete jete te re? Ketu jane disa hapa praktik qe mund te ndermarrim:

 

1.Lidhu me Zotin

Besimi i krishtere eshte i bazuar ne nje marrdhenie personale me Zotin. Kur vendosim te lidhemi me te, Ai na afrohet (Jakobi 4:7)

    Se pari ne mesojm rreth Zotit perms leximit te Bibles. Ne mesojme per Zotin ne fjalen e Tij dhe 2Timoteu 3:16 na tregon se Bibla na meson, korrigjon, ridrejton dhe stervit per te kultivuar nje besimi te perendishem dhe nje jete te drejte . Per shembull, nese jemi te shqetesuar per punet tona, familjen ose nje ceshtje shendetsore, premtimet e gjetura ne bible na inkurajojne zemren me keto te verteta: 

 

  • Ai kurre nuk do na lere ose braktise (Hebrenjte 13:5)
  • Perendia eshte streha dhe keshtjella jone ne te cilen mund te kemi besim (Psalmi91:2
  • Zoti na mban ne paqe te persosur, kur mendjet tona jane te drejtuara tek Ai dhe i besojme Atij (Isaia 26:3)

 

    Filloni duke lexuar fjalen e Zotit rregullisht , ka shume burime ne internet qe na ndihmojne : Sic eshte Projekti Biblike cili tregon historine e Zotit, ne videoklipe te shkurtera. Aplikacioni Biblik qe ka nxjerre ne pah vargjet e dites dhe planet e leximit te perditshem per besimtaret e rinj.Devocionet gjithashtu na ndihmojne qe te perjetojme Zotin perms deshmive jetendryshuese.

    Se dyti ne lidhemi me Zotin perms lutjes , duke kaluar kohe me Zotin dhe duke komunikuar qellimisht me Te. Ne nuk lutemi vetem kur shkojme ne kishe ose ne grupin e studimit te bibles.

Lutja eshte njohja e Zotit ne cdo kohe (Fjalet e urta 3:5-6), qe nga momenti  kur zgjohemi , gjate dites dhe para se te fleme.

Ndersa lidhemi me Zotin , ne varemi me shume nga Zoti dhe me pak nga menyra jone e te menduarit. Duke vepruar keshtu ne rritemi ne vetbesim per te ardhur tek Ai , per te marre ndihme ne kohe nevoje (Hebrenjte 4:16)

Nese nuk dime se si te lutemi , Zoti yne na tregon (Mateu 6:9-13)

Ati yne qe je ne qiej, u shenjterofte emir yt,

Ardhte mbreteia jote. U befte vullneti yt si ne qiell dhe ne toke.

Buken tone te perditshme na e jep sot.

Na i fal fajet tona ashtu sic ua falim ne fajtoreve tane.

Dhe mos lejo te biem ne tundim, por na a cliro nga i ligu, sepse jotja eshte mbreteria dhe fuqia dhe lavdia perjete. Amen.

 

Fjala e Zotit dhe lutja jone jane te nderthurura – ndersa mesojme per te vertetat e Tij  pemes Fjales, ne i pergjigjemi Atij me lutje, qofte per te rrefyer nje padrejtesi, qofte per tu lutur per dike ose thjeshte per ta felenderuar Ate

2. Bashkohu me nje komunitet te krishtere

Eshte e rendesishme te bashkohemi me nje kishe ku mund te rritemi shpirterisht dhe inkurajojme njeri-tjetrin.

Komuniteti eshte kur ne “bejme jete” me besimtare te tjere – ndajme nje vakt bashke, studiojme Biblen, kendojme kenge adhurimi , inkurajojme njeri-tjetrin ne udhetimet ton ate jetes.

Shoqeria me te krishtere te tjere na kujton se ne jemi pranuar si bij dhe bija te Tij ne familjen e Perendise (Romaket 8:16). Kjo eshte arsyeja se pse ne ndjekim sherbesat e Kishes . Ne Kishe, ne festojme sebashku ate qe Krishti ka bere per ne ne Kryq, lavderojme Zotin per ate qe eshte dhe falenderojme per gjithcka ka bere per ne.

Prandaj eshte e rendesishme te bashkohemi me nje Kishe ku mund te rritemi shpirterisht dhe te inkurajojme njeri-tjetrin (Hebrenjte 10:24-25).

Ne internet ju mund te gjeni nje liste te kishave sipas emertimeve.

Gjeni nje kishe e cila eshte e rrenjosur ne fjalen e Zotit dhe drejtohet nga Shpirti i Shenjte , ku ne jemi te mirepritur, rritemi shpirterisht dhe lidhemi me te tjeret ne grupe te vogla.

Alpha eshte gjithashtu nje tjeter program , i cili aspiron te siguroje nje  komunitet ku te gjithe mund ta gjejne dhe njohin Zotin. Kerkoni nje aty ku jeni dhe eksploroni me te krishteret me te njejtin mendim dinamiken e besimit.

 

 Rritu dhe jep

Te jesh i krishtere, nuk do te thote qe nuk do te kete problem- ndryshimi qendron ne relitetin, qe Zoti eshte me ne!

Pasi te bashkohemi me nje grup te vogel, nje nga menyrat me te mira per tu rritur ne besimin tone eshte te ndjekim programe pajisjesh. Duke filluar nga kurset e dishepullizimit te llojeve te ndryshme qe na mesojne ne lidhje me lutjen, marredhenit, prinderimin .

Keto na ndihmojne te ndertohemi dhe themelohemi ne besimin tone (Kolosianet 2:6-7).

Ne udhetimin tone shpirteror, akti i dhenies bazohet ne parimin qe ne jemi te bekuar te behemi bekim per te tjeret (Fj.urta 12:25). Kjo lloj dhenie nuk eshte kurre nga detyrimi , por eshte nje lloje te shprehuri e mirenjohjes tone ndaj Zotit. Filloni me akte te vogla, te tilla si oferta per te blere embelsira ose per te ndihmuar nje antar tjeter te qelizes. Kultura e te dhenit, nderon Zotin dhe thellon marredheniet tona te miqesise.

Dhenia mund te jete gjithashtu ndarja e deshmise sone per te inkurajuar dike: Deshmia e zonjes Lee eshte nje drite e ndritshme – ajo e pranoi Jezusin si Zotin dhe shpetimtarin e saj ne moshen 88 vjec. Ajo u bashkua menjehere me nje kishe dhe ndoqi sherbimin Hokkien. Disa muaj me vone, ajo u pagezua ne prani  te te afermve dhe miqeve te saj .

Ne te njejtin vit, pasi ndoqi nje sherbese ungjillore ,ajo terhoqi nje karrige u ul dhe filloi te tregonte historine e saj per ata qe donin te degjonin. Sot, ajo misheron 1 Pjetri 3:15 , gjithmone e gatshme te ndaje arsyen e shpreses se saj.

Zoti deshiron qe besimi yne i krishtere te jete nje jete me bollek (Gjoni 10:10b). Kjo nuk do te thote qe nuk do te kete problem – ndryshimi qendron ne realitetin, qe Zoti eshte me ne dhe na bush me gezim dhe paqe ndersa besojme tek Ai.

Duke vepruar keshtu, ne do te vershojme me shprese nga Fuqia e Frymes se Shenjte (Romaket 15:13).

NDAJ KËTË ARTIKULL ME MIQTË