×
Kërko

Sekreti i jetës së Krishterë

Të kuptosh Jetën e Mbushur me Shpirtin e Shenjtë.

A duket e pamundur të jetosh jetën e krishterë? Më lejoni t'ju them një sekret - është e pamundur - vetë. Të përpiqesh të jetosh jetën e krishterë me përpjekjet e tua është si një anije në tokë të thatë ... thjesht nuk funksionon shumë mirë. Që anija të shkojë kudo, duhet të qëndrojë mbi ujë. Dhe për të shijuar jetën e krishterë, duhet të mësosh se si prehet te Zoti. Pali e di këtë: “Sepse unë mund të bëj gjithçka që Zoti më kërkon me ndihmën e Krishtit që më jep forcë dhe fuqi” (Filipianëve 4:13).

Sekreti i të krishterit për një jetë të qëndrueshme është që Krishti të jetojë jetën e Tij përmes nesh: "Unë jam kryqëzuar me Krishtin: dhe unë vetë nuk jetoj më, por Krishti jeton në mua. Dhe jeta e vërtetë që tani kam brenda këtij trupi është rezultat i besimit tim te Biri i Perëndisë, i cili më deshi dhe dha jetën për mua” (Galatasve 2:20).

.Ishte gjatë mbrëmjes së fundit të Krishtit me dishepujt e Tij që Ai u tha atyre se do t'i linte, por ata nuk do të mbeteshin vetëm: "Por fakti është se për ju është më mirë që unë të shkoj, nëse e bëj, Ngushëlluesi nuk do të vijë. Nëse e bëj, ai do të vijë - sepse unë do ta dërgoj tek ju" (Gjoni 16:7).

Ju është dhënë dikush që t'ju mundësojë të jetoni jetën e krishterë me guxim - Shpirti i Shenjtë. Ai nuk është vetëm një udhëzues në stendën e informacionit përgjatë shtegut qiellor: Ai është Shpirti i Krishtit - që erdhi të jetojë në ju.

Kush është Shpirti i Shenjtë?

Shpirti i Shenjtë është Zot, ashtu siç është edhe Biri dhe Ati. Pjesa më e madhe e konfuzionit që rrethon Shpirtin e Shenjtë ndodh kur njerëzit nuk e shohin Atë si një person. Ai ka një personalitet. Ai është një person hyjnor me një vullnet dhe emocione.

Shpirti i Shenjtë zotëron të gjitha atributet që Biri dhe Ati kanë. Ai është i plotfuqishëm (të gjithë të fuqishëm), i gjithëdijshëm (të gjithë të ditur), i pandryshueshëm (të pandryshueshëm) dhe i përjetshëm. Ai është personi i tretë i trinitetit.

Cili është qëllimi i Shpirtit të Shenjtë?

Shpirti i Shenjtë është një pjesë kryesore e jetës suaj të krishterë. Le të shohim disa nga rolet e Tij dhe të shohim pse Ai është kaq i rëndësishëm.

Shpirti i Shenjtë ju bind për mëkatin tuaj dhe nevojën tuaj për Krishtin (Gjoni 16:8-11). Bibla shpjegon se pa ndihmën e Shpirtit të Shenjtë, njerëzit mendojnë se krishterimi është i pamend (1 Korintasve 1:18). Ata përreth jush mund të mendojnë se është çmenduri që i keni bërë një angazhim të tillë, Krishtit! Ju nuk e shihni aspak në këtë mënyrë sepse Fryma e Shenjtë ju ka zbuluar mrekullinë e një jete në Krishtin.

Shpirti i Shenjtë ju dha jetë të re. Mishi lind vetëm mish, tha Jezusi. Duhet Fryma e Shenjtë për të lindur një frymë (Gjoni 3: 6). Dhe është përmes këtij Shpirti që dashuria e Zotit u derdh në zemrën tuaj (Romakëve 5: 5). Shpirti i Shenjtë gjithashtu siguron një siguri të brendshme se ju jeni një i krishterë (Romakëve 8:16).

Shpirti i Shenjtë është mësuesi juaj. Ai ju çon te e vërteta e Fjalës së Zotit. Ai shpjegon Biblën në mënyrë që të jeni në gjendje të kuptoni dhe zbatoni të vërtetën e saj (Gjoni 16:13,14). Ai u flet zemrave të njerëzve ndërsa u tregoni atyre për Jezusin (Veprat 1:8). Ai flet për ju para Atit kur ndiheni sikur nuk dini se çfarë ose si të luteni (Romakëve 8: 26,27).

Fryma e Shenjtë u dërgua nga Krishti për t'ju mundësuar të jetoni jetën e krishterë! Siç shkruajti Pali, "... Fryma e Atij që ringjalli Jezusin nga të vdekurit po jeton në ju" (Romakëve 8:11). Jeta e krishterë është e mundur vetëm me fuqinë e Shpirtit të Shenjtë.

Ju mund të jeni duke menduar, unë kam nevojë për Shpirtin e Shenjtë në jetën time! Nëse jeni i krishterë, Ai tashmë është atje: “Ju kontrolloheni nga natyra juaj e re nëse keni Frymën e Zotit që jeton në ju (Romakëve 8: 9). Fryma e Shenjtë banon në ju, por ju mund të mos ia jepni jetën tuaj drejtimit të Tij. Ai mund të jetë një rezident - pa qenë president.

Pali dallonte dy lloje të të krishterëve: të krishterë shpirtëror dhe të krishterë mishtorë.

1. I krishteri shpirtëror Ky është një i krishterë që po i beson Zotit, duke kërkuar të jetojë jetën nga këndvështrimi i Zotit, duke pasur "mendjen e Krishtit". (1 Korintasve 2:16).

Personi shpirtëror e ka pranuar Krishtin dhe jeton një jetë me në qendër Krishtin. Ky person nuk është, që është pa mëkat dhe ai përballet me probleme dhe tundime çdo ditë, ashtu si të gjithë të tjerët. Por si një mënyrë jetese, ai i beson Krishtit me çdo detaj dhe problem që paraqitet. Dëshira e tij më e madhe është të kënaqë Krishtin dhe ai nuk mbështetet në miratimin e të tjerëve.

2. I krishteri mishëror Ky person është një i krishterë që po jeton me përpjekjet e tyre dhe me mendimet e tyre. “Vëllezër, nuk mund t'ju drejtohesha si shpirtërorë por si njerëz të mishit - foshnje të thjeshta në Krisht. Unë ju dhashë qumësht, jo ushqim të ngurtë, sepse nuk ishit ende gati për të. Në të vërtetë, ju ende nuk jeni gati. Ju jeni akoma në këtë botë. Sepse, meqenëse ka xhelozi dhe grindje mes jush, a nuk jeni ju të botës? A nuk po veproni si thjesht njerëz? (1 Korintasve 3:1-3).

Mishi do të thotë "mishërorë". I krishteri mishëror është një i krishterë që (ai ia ka kushtuar jetën e tij Jezu Krishtit në një moment), por jeta e tij është e orientuar rreth tij dhe nevojave të tij. Ai mund të tregojë disa prova të të qenit i krishterë, por puna e Shpirtit të Shenjtë shtypet ose përmes mosbindjes së vetëdijshme ose mosnjohjes së shërbesës së Shpirtit.

Çfarë e dallon të krishterin mishëror nga i krishteri shpirtëror? Nuk është se të krishterit mishëror i mungon një pjesë e Krishtit ose Shpirtit të Shenjtë - ai zotëron të njëjtat burime shpirtërore si i krishteri shpirtëror. Por njeriu shpirtëror mbështetet në fuqinë e Krishtit për të jetuar jetën e tij të krishterë ndërsa njeriu i mishit mbështetet në fuqinë e tij. Të përpiqesh të jetosh jetën e krishterë me përpjekjet e tua është po aq e kotë sa të përpiqesh të kalosh nëpër qytet duke e shtyrë makinën tënde.

Të Udhëhequr nga Shpirti

Bibla flet për "udhëheqjen" nga Shpirti. Kjo nënkupton se ne i bindemi asaj që Ai thotë: Ai udhëheq, ne ndjekim. Mjaft e thjeshtë. Por zakonisht nuk na pëlqen që dikush të na thotë se çfarë të bëjmë - edhe nëse është Zoti! Megjithatë, mbushja e Shpirtit të Shenjtë do të thotë të lejosh Frymën e Zotit dhe Fjalën e Zotit të na tregojnë se çfarë të bëjmë.

Ne kemi zgjedhjen çdo ditë: A do ta lëmë Shpirtin e Shenjtë të na udhëheqë, apo do të kontrollohemi nga diçka tjetër? A do të bëhet më e rëndësishme frika për të ardhmen, apo dëshira jonë për të marrë atë që duam, sesa t'i bindemi Krishtit? Kur Shpirti i Shenjtë ju mbush, Ai drejton mendimet dhe veprimet tuaja. Ju nuk mund të mbusheni me urrejtje, frikë ose shqetësim ndërsa jeni të mbushur me Shpirt. Nuk ka vend.

“Mos veproni pa mend, por përpiquni të zbuloni dhe të bëni gjithçka që Zoti ju dëshiron. Mos pini shumë verë, sepse shumë të këqija qëndrojnë përgjatë asaj rruge; por mbushuni me Shpirtin e Shenjtë dhe kontrollohuni prej Tij.” (Efesianëve 5:17). Ndryshe nga alkooli, ndryshimet që prodhon Fryma e Shenjtë nuk janë artificiale. Ata nuk veniten me kohën. Bibla i quan këto ndryshime të qëndrueshme dhe fryt që prodhohet nga një jetë e përqendruar në Krishtin: «Por kur Fryma e Shenjtë kontrollon jetën tonë Ai do të prodhojë këtë lloj fruti në ne: dashuri, gëzim, paqe, durim, mirësi, mirësi, besnikëri, zemërbutësi dhe vetëkontroll… ”(Galatasve 5: 22.23).

Si mund të mbushem me shpirtin e shenjtë?

Kontrolli i Frymës së Shenjtë është zgjedhja jonë. Është vullnetare, por nuk është nga osmoza. Njerëzit nuk bëhen të dehur duke trajtuar raste të pahapura të birrës ose duke punuar në një dyqan pije alkoolike. Si i krishterë ju mund të rrethoheni nga Bibla dhe të krishterë pa qenë të mbushur me Shpirtin e Shenjtë.

Ju mund të shprehni dëshirën tuaj për të ndjekur kontrollin e Frymës së Shenjtë përmes lutjes. Këtu është një lutje që shpesh ka qenë e dobishme për mua:

“Atë i dashur, unë kam nevojë për ty. Unë e pranoj që kam drejtuar jetën time dhe se, si rezultat, kam mëkatuar kundër Teje. Unë të falënderoj që më ke falur mëkatet e mia përmes vdekjes së Krishtit në kryq. Tani e ftoj Krishtin që përsëri të zërë vendin e Tij në fronin e jetës sime. Më mbushni me Shpirtin e Shenjtë siç më keni urdhëruar të mbushem dhe siç premtuat në Fjalën Tuaj që do të bënit nëse do të kërkoja me besim. Unë lutem këtë në emër të Jezusit. Si shprehje e besimit tim, unë tani ju falënderoj që drejtoni jetën time dhe që më mbushni me Shpirtin e Shenjtë.”1

Nëse e keni bërë atë lutje, duke dëshiruar kontrollin e Shpirtit, atëherë Shpirti i Shenjtë ju mbush tani - edhe nëse ju nuk e ndjeni. “Ky është besimi që kemi për t’iu afruar Zotit: që nëse kërkojmë diçka sipas vullnetit të tij, ai na dëgjon. Dhe nëse e dimë që Ai na dëgjon - çfarëdo që kërkojmë - ne e dimë se kemi atë që i kërkuam ". (1Gjonit 5: 14,15)

Disa njerëz e barazojnë mbushjen e Frymës së Shenjtë me një përvojë mistike fetare. Nuk është mistike. Është një vendim besimi: një përgjigje ndaj asaj që Zoti thotë në Fjalën e Tij, dëshirës së Tij për t'ju mbushur me Shpirtin e Tij. Mos u mbështetni në ndjenjat.

Tre Pyetje

Shërbesa e Frymës së Shenjtë është kaq jetësore për jetën tonë të krishterë! Mund të ketë disa pyetje që mbeten pa përgjigje në mendjen tuaj.

1. Pse nuk janë më të krishterë të mbushur me Shpirtin e Shenjtë?

Kjo ishte me të vërtetë pyetja e Majk atë ditë që ne hengrëm drekë së bashku. Cila është arsyeja që më shumë të krishterë nuk janë të mbushur me Shpirtin e Shenjtë?

Me një fjalë, mëkat. Ne zgjedhim të mos i bindemi Zotit. Kjo mund të marrë formën e krenarisë: t'i duash gjërat në mënyrën tonë. Ne nuk i japim Zotit kontrollin e financave tona; ne kemi punuar shumë për paratë tona dhe janë tonat tani. Ne nuk i japim Zotit kontrollin e marrëdhënieve tona; pse ta fal atë person kur me të vërtetë është faji i tyre? Ne nuk i japim Zotit kontroll mbi moralin tonë personal; kjo nuk është punë e askujt, por e jona - madje as e Zotit. Kjo është krenari duke folur. Shkrimet thonë: "Ai [Zoti] tallet me tallësit krenarë, por u jep hir të përulurve" (Proverbat 3:34).

Mëkati mund të marrë një formë tjetër: frika. Fjalët e urta thonë: "Frika nga njeriu do të jetë një lak ..." (Fjalët e Urta 29:25). A ka diçka që Zoti dëshiron ta bësh, por nuk e ke bërë sepse ke frikë se çfarë do të mendojnë njerëzit? E di që është e lehtë për mua të mendoj: nuk mund ta bëj atë. Do të dukesha budalla nëse do ta bëja atë. Zoti nuk mund të dëshirojë që unë ta bëj atë. Por shpesh Ai e bën!

Gjysma e fundit e këtij vargu në Fjalët e Urta mëson: «por kush ka besim te Zoti ruhet i sigurt». Është e lehtë të vendosësh miratimin e njerëzve mbi aprovimin e Zotit, por kjo nuk po e kënaq Perëndinë atë që duam me të vërtetë? Jetët tona do të jenë të ndryshme nga njerëzit e tjerë. Por ja vlen.

2. A mund të mbushem me Shpirtin dhe ende të luftoj me mëkatin?

Unë mendoj se kjo varet nga ajo që kuptoni kur thoni "duke luftuar me mëkatin"! Nëse vazhdimisht po i dorëzoheni mëkatit, atëherë Shpirti i Shenjtë nuk mund ta kontrollojë ose mbushë jetën tuaj. Por nëse po pyesni, "A do të bëj akoma mëkat pasi të mësoj për mbushjen e Frymës së Shenjtë?" - përgjigjja është një po e fortë .

Ju mund ta gjeni veten duke bërë mëkat dhe duke e rrëfyer atë disa herë gjatë gjithë ditës. Kjo nuk është dobësi shpirtërore; është dëshmi se Fryma e Shenjtë po funksionon në jetën tuaj! Të bëhesh i vetëdijshëm për mëkatin dhe pastaj të merresh me të është përshkruar si "frymëmarrje shpirtërore".

Frymëmarrja shpirtërore përfshin "frymënxjerrje" - pranimin e mëkatit tuaj tek Zoti ndërsa ndodh. Ju e pranoni që keni mëkatuar dhe uzurpuar vendin e Zotit si drejtor i jetës tuaj. Duke "shfryrë", ju po hiqni të papastrën dhe po kërkoni faljen që është e juaja përmes vdekjes së Krishtit në kryq.

Frymëmarrja shpirtërore përfshin gjithashtu "frymëmarrjen" - duke i kërkuar Zotit që përsëri t'ju mbush me Shpirtin e Tij të Shenjtë, për të drejtuar përsëri jetën tuaj. Mos harroni se Ai nuk ju lë kur mëkatoni. Por ju e keni injoruar udhëheqjen e Tij dhe tani edhe një herë po ndiqni drejtimin e Tij. Ju po mësoni t'i besoni Atij, gjë që kërkon kohë. Mos u dekurajoni kur bini në mëkat: Mësoni të riktheheni.

Më i vogli nga tre fëmijët tanë mësoi se si të ecte vitin e kaluar. U desh pak. Ajo nuk u zgjua në ditëlindjen e saj të parë, duke kërcyer mbi shinat e djepit të saj dhe të vraponte për në klasën e gjimnastikës tek foshnjat. Hapat e saj të parë ishin provues dhe të lëkundur. Ajo ra në pellgje baltë, tavolina kafeje dhe shporta lavanderie. Por ajo kurrë nuk u dorëzua. Përfundimisht hapat e saj u kthyen në hapa më të fortë dhe të sigurt. Ajo përsëri bie herë pas here (dhe prindërit e saj gjithashtu!), Por ajo ngrihet përsëri.

Ne kurrë nuk bëhemi imun ndaj mëkatit; të qenit pamëkat është e rezervuar për parajsën. Ndërsa rritemi për ta njohur më mirë Zotin, ne do të rritemi duke parë jetën nga këndvështrimi i Tij dhe në disa zona mëkatojmë më pak. Ne gjithashtu do të mësojmë të luftojmë tundimin. Por edhe atëherë do të ketë raste kur mëkatojmë dhe kemi nevojë të marrim frymë shpirtërisht, qoftë në vitin e parë të jetës sonë të krishterë, qoftë në të shtatëdhjetat.

3. Po sikur jeta ime nuk ka ndryshuar shumë akoma?

A ju ka shkuar në mendje që niveli juaj i rritjes shpirtërore mund të jetë pikërisht aty ku Zoti e dëshiron? Ne kemi shikuar dy lloje të krishterëve, mishëror dhe shpirtëror. Por ekziston një kategori e tretë e të krishterëve: i krishteri i ri. Mos harroni atë që Pali u tha atyre Korintasve? "Vëllezër, nuk mund t'ju drejtohesha si shpirtërorë por si të botës - foshnje të thjeshta në Krisht".

Disa vjet më parë, Pali kishte udhëhequr shumë prej atyre besimtarëve korintas te Krishti. Në atë kohë ai nuk priste që ata të ishin besimtarë të pjekur, shpirtërorë. Por në vend që të ndiqnin një model normal rritjeje të pjekurisë shpirtërore për një të krishterë, besimtarët në Korint u bënë mishtorë. Nëse keni qenë vetëm një besimtar për disa muaj, ju jeni akoma një i krishterë "foshnjë" - jo i mishit, thjesht i ri.

Çdo shtator kur jetonim në Midwest familja jonë do të drejtohej për në Pemishtet e Stover në Tre Lumenjtë, Miçigan. Ne e dinim se do të përshëndeteshim nga radhë me etiketuara mjeshtërisht të pemëve të mollëve. Ne mbushëm shportat, Makinesto, Vinesaps dhe Romes.

Pranë pjesës së pasme të pemishtes kishte radhë pemësh që nuk ishin të ngarkuara me mollë. Në fakt, ata nuk kishin fare fruta. Por ata nuk kishin vdekur; ata ishin thjesht të rinj. Disa ende nuk kishin arritur pesë metra lartësi. Ndërsa pemët e vjetra ishin pjekur dhe ishin përkulur me mollë, këto pemë të reja ishin vetëm të zënë me rritje.

Nëse po i bindeni Krishtit sot dhe po i besoni fuqisë së Tij për t'ju ndryshuar, atëherë jeni pikërisht aty ku Zoti ju dëshiron të jeni. Mos agononi mbi "frutin" që ndjeni se ju mungon. Unë kurrë nuk pashë një nga ato pemët e reja që të krahasohej ndonjëherë me ato më të vjetrat. Rritja është një proces dhe secila pjesë e procesit është jetike.

Zbuloj se ndërsa i bindem Krishtit dhe nuk shqetësohem për krahasimin e vetes time me të krishterët e tjerë, më pëlqen të jem i krishterë.

1 Një lutje e marrë nga Bill Bright, "A e keni bërë zbulimin e mrekullueshëm të jetës së mbushur me frymë?" (San Bernardino, CA: CRU USA, 1966), f. 12